QRS Mist Expand

QRS Mist

QRS

Begagnad

En riktigt bra svenskbyggd performer.

Mer detaljer

159 000 kr

inkl.

Test av QRS Mist i Hifi & Musik HÄR

3-vägs golvhögtalare.

Scan Speak dome diskant

Skaaning (Audio Technology) 5,25" mellanregister

dubbla 8" basari aluminium

Delningsfilter i absolut översta kvalitetsklass med bla kondingar Olja/papper, vakumbakade 48 timmar

Internkablage IW-3 till mellanregister/diskant (samma som i de bättre Wilson)

Internkablage till basarna är Transparent Reference (!)

Hela lådan är dubbel med viskolim emellan.

Basport i botten

Justerbara fötter

Byggs i Sverige

ca 55 kg styck

25-30 000 Hz

89 db

3,5 ohm som lägst

Ekfanér eller valnöt, spegelmatchat

Mer för dig som är intresserad:

En del undrar om de extrema medarna och justeringsfötterna. Dessa är inte skådebröd (en av konstruktionens kostsammaste delar) utan ger dig möjlighet att få till bästa ljudet. Beroende på underlag (matta, plank, betong osv) behöver högtalaren sänkas eller höjas. Och beroende på dina preferenser (max attack eller den sista lågbasen) fås detta genom att variera höjden. Sist men inte minst så kan högtalaren med dessa fyra precisionsskruvar ställas exakt i lod - eller med hjälp av en lasermätare - exakt i samma vinkel mot lyssnaren beroende på om du sitter högt eller lågt och lyssnar.

Till sist kan man påminna om att QRS Mist/Sky High handlar om maximal Hifi-prestanda för pengarna. Vi har ingen chans att med en  helt svenskbyggd högtalare matcha vare sig lack, läder eller extrema kompositmaterial som finns ute i den stora världen. (inget ont om detta. vi gillar flera skarpt själva)

I alla fall inte om man skall ha kvar tanken om maximal prestanda-pris.

Så, är det en riktig smällkaramell i absolut välljud med en extremt dynamisk återgivning helt fri från vassa inslag du söker och kan leva utan 12 lager klarlack och gärna avstår en tredjedel av kostnaden för ett känt varumärke? Då har du hittat din högtalare!

Ett par Mist i Norrland

Mist medar med justerskruv

Ett par Mist i Ulricehamnstrakten

En del av det fina delningsfiltret

Ett Mistkabinett klart för montering

QRS nyckelegenskaper: PLUS

Olle Mårtensson sa att "bas är fundamentet för all musik". Med det menas lite mer än man i förstone kan tro. Exemplet han brukade ta var en operasångerska, stor scen, en mikrofon. Solo. En alt eller sopran behöver knappast några bashögtalare för att få fram hela sitt register. Och om du har små högtalare som saknar en del i det lägre registret så tycker du att inspelningen är bra.

Har du en högtalare med bra bas hör du plötsligt andra saker, rummet som andas, själva luften i inspelningslokalen, rösten som både växer men också hittar en form och en plats. För en given summa pengar när man konstruerar en högtalare tas alltså alltid hänsyn till att basområdet skall vara så bra som möjligt i alla de avvägningar som görs. Ingen vill i längden lyssna på oerhörd mikrodetaljnivå med ett kostsamt mellanregister som inte gav plats till en bra lösning för basen.

Dynamik i mellanregistret

Det allra mesta av musiken försiggår i mellanregistret. Därför måste det vara av synnerligen god kvalitet och i QRS fall också alltid ha bra kraft och dynamik. Såväl mikro- som makrodynamik. På senare år visar sig detta i att Merkurius 2 hade dubbla mellanregister, Cirrus ett men ett extremt bra fyra ohms mellanregister med sportbilsprestanda och såklart vårt Skaaning mellanregister. Som man lätt kan plåga nedåt både i 200 och 100 Hz och är helt extremt dynamikkapabelt.

Elementen får spela där de trivs bäst

Mätdata i all ära. Det finns konstruktioner som sätter en rak frekvensgång allra högst. Det brukar ge komplicerade delningsfilter och en återhållen dynamik. Vi mäter också men mest som kontroll att vi är "på banan" någorlunda. Parametern "3D" är alltid med vid alla kontrollyssningar, det är det svåraste (och dyraste) att få till på ett bra sätt. Om man har en trollkarl som Mats Andersen till hands har han redan i huvudet funderat ut vilka element som spelar bra tillsammans utan att behöva plågas av för mycket komponenter i delningsfiltret. Det gör konstruktionen "lycklig" och tålig. Se nästa punkt.

Volym och spelglädje

Man skall om man vill kunna dra på ordentligt utan att diskanterna brinner, basarna poppar eller delningsfiltren storknar. Om allt är uttänkt på ett sunt sätt som passar ihop får man en högtalare som man kan spela på efter passande humör. QRS har också en historia av extremt lite problem eller brända element.

Prisvärdhet

Vårt existensberättigande har alltid varit att leverera mycket mer prestanda än vad själva prislappen säger. 

QRS, finns det några minus då?

- Vi är en ytterst liten tillverkare för en liten skara hifi- och musikälskare. Vi kan inte på något sätt hävda oss bland de stora namnkunniga i prestige eller status. Ingen säger "WOW" åt själva namnet QRS om du har köpt ett par.

- Inte heller kan vi prestera en finish med lack eller läder i paritet med de bästa. (så fort du tittar inuti blir dock saken en helt annan)

- Vår tradition är att ha sunda och starka förstärkare till hands och vårt sätt att bygga högtalare har inget med nostalgi att göra (läs rökelse och pyttesmå triodrör) Olle sa någon gång att alla bra högtalare är en smula trögdrivna... De extremt lättdrivna har klara nackdelar som krockar med QRS nyckelegenskaper ovan. Du behöver alltså en bra förstärkare. Rör eller transistor eller klass D spelar ingen roll, bara den är tillräckligt stark och välbyggd.

Allt ovan gör att en QRS alltså är något som låter som Hificonsult och Carlsson vill att det skall låta. Mats Andersen är själva låset som som ser till att Carlssons vilda idéer skalas ned till något görbart och hållbart och vi brukar i slutänden vara ganska överens när vi lyssnar fram olika komponenter och lösningar. Utan Mats skulle byggena inte göras över huvud taget. Utan Carlsson skulle de kanske inte bli fullt lika spännande eller hamna så högt på prisstegen.

Vi håller begreppet "Hi - Fi" högt men har inga illusioner om att kunna göra en högtalare som inte hörs. En högtalare är den del i en anläggning som påverkar resultatet allra mest och de val och kompromisser som görs skiljer sig mellan tillverkare. Men vill du ha en extremt prisvärd, dynamisk och spelglad högtalare med bra bas och kan leva utan statusfaktor har du hittat rätt.

Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg