Jodå, det blir lite pekpinnar..

På 70-talet hade jag en lärare som fick oss mellanstadieelever att organisera en demonstration genom samhället. Tror det handlade om vatten, fosfater, tvättmedel. Som 15-åring gick jag med i SNF, Svenska naturvårdsföreningen och där är jag fortfarande medlem. Senare i livet studier 1997 - 2003 på Karlstad Universitet, lärarprogrammet, NO- 4-9 med Biologi som huvudämne.

Hur går detta ihop med att driva Hificonsult? Egentligen skulle man ju vara en själ i Fjällrävenbyxor som drog med elever på vandring, bakade pinnbröd, kikade på klorofyll i mikroskop. Att ha elever är det roligaste som finns men att arbeta i nuvarande skola är uteslutet. Så den hobby man haft hela livet blev för nu ganska många år sedan mitt arbete. Men ränderna går ju inte riktigt ur för det.

Inom Hifi yttrar det sig genom att butiken jobbar väldigt lite med billiga Asien-produkter. Inte många dyrare Asienprodukter heller om sanningen skall fram. Det är ett val man KAN göra eller åtminstone sträva efter att göra, så gott det går. Så fort man blir extrem ställer det radikala till ganska stora problem. Men såhär: Om jag kan välja mellan en svensk/tysk/USA-byggd förstärkare eller en Kinesisk och de kostar i närheten av samma pengar så finns det ju inget som kan få mig att ta in Kina-produkten i min butik. Det är lika mycket ett miljömässigt som demokratiskt/moraliskt val. 

Det är som med mat. Om du kan köpa en fläskfile för 75 kr/kg från Europa, 99 kr/kg från danmark, 190 kr/kg fån Sverige och 290 kr/kg om den är från Eko-gris... så krävs ingen raketforskare för att förstå HUR djuren som ger mat som kostar nästan ingenting har det. Och vad dom äter. Eller hur mycket penicillin i förebyggande syfte de får.

Vårt nya tankesätt att billigast alltid är bäst har en enorm baksida. Jag kan utan att darra på handen skriva att allt fläskkött som äts i mitt hus är eko. Och INGET kan få mig till KFC, har ni sett bilder och videor hur svensk fågelproduktion går till? Och på KFC är den förmodligen inte ens svensk...

Det är det billiga som är felaktigheten. Inte fördelen. Det finns alltid någon som betalar priset. Är det inte du så är det djurplågeriet i "industrial farming" och djuren där som betalar. Om billigast alltid är bäst så är det i elektronikvärlden avsaknaden av demokrati, rättsväsende, dödsstraff utan rättegång, omskolningsläger för en miljon uigurer, barnarbete, miljösvineri ... För det är det BILLIGA sättet att göra det på. Extremt tankesätt? Tja, säkert för en del. Och jag tänker mig inget korståg eller anklagelser mot de som tänker annorlunda. Vill bara ge klara besked om hur just jag tänker. Och som alltid, det lönar sig inte att försöka blockera fullständigt, det går inte i praktiken, massor av komponenter och delar görs i de där länderna.

Så hur bör man tänka? Jo, gammalt Hificonsult-ordspråk: Köp rätt - behåll.

Låt det alltså ta tid när du letar efter Hifi. Ställ krav, låna hem, jämför. (nu var din hjärna blixtsnabbt ute på Prisjakt - strunta i det) För som salig Olle Mårtensson myntade: (ännu ett gammalt Hificonsult-ordspråk) "Det svåra är att hitta rätt - resten är bara pengar". Hitta rätt, köp lokalt eller så lokalt som möjligt. Välj kvalitet som håller i decennier.

Annons som publicerats i Hi Fi & Musik samt på webben. 

Miljö handlar idag också om klimat. Har man läst biologi och miljövetenskap på universitet så har man lämnat alla diskussioner om ifall globaluppvärmning finns eller inte. Den är redan här och det är du och jag och mitt företag som kan vara med och bromsa in den.

Hificonsult klimatkompenserar all verksamhet, inklusive de ganska många milen och inklusive alla frakter, stora som små (ett tillval som finns på alla fraktfirmor och är standard på det företag vi kör mest med, Fraktus AB). Vi har för bil och verksamhet valt VI-skogen som planterar X antal träd för varje hundralapp man betalar in. Träd är det effektivaste sättet att binda koldioxid (ännu effektivare är att inte hugga ned befintliga...). 2018 och framåt betalar vi för ca 11-13 ton koldioxid per år, ca 3500kr

Du kan läsa om klimatarbete och Vi-skogen här

"Vårt" transportbolag Fraktus miljöarbete kan du läsa om här

.

Sveriges största organisation för miljö- och naturvård SNF


Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg