Hificonsult, historia

Start
Hificonsult startades av Olle Mårtensson 1972. På Torggatan i Alingsås sålde eldsjälen Olle framförallt hifiutrustning till stadens befolkning.

Med åren växte rörelsen och under ett par decennier var butiken en av landets största på tung Hifi.


Butikens plats på Alingsås gågata fram till år 1988

Vid 80-talets slut byggdes en stor butik vid Stråhles Allé. Där såldes "allt", TV-apparater, Bang & Olufsen, klockradio,low-Fi, mid-Fi och High-End

Olle med QRS Jupiter Mk2, en våldsam skapelse med dubbla 15" basar och 2 meter i höjd

Under 2002 blir Olle sjuk och en lång resa börjar. Den slutar julafton 2003 då han går bort.

Eftersom utgången var given planerades det en del i sjuksängen den där sista hösten. Som extrahjälp i butiken sedan 1996 främst på Arkenmässan och senare som kringresande för Bladelius, QRS och Transparent Cable kom ju frågan om jag ville "köpa den stol som skulle bli ledig".
Och det ville jag ju, även om orsaken var hemsk på alla sätt. Så blev det och mitt livs roligaste jobb tog sin början.
.
2004 Här syns de nya kollegorna i en annons från -04. Jupiter står kvar, Burmester har flyttat in, liksom blommor på bordet.
.
2008 meddelade Ove att han ville gå i "golf-pension" och jag blev ensam ägare senare samma år.
.
2009 flyttade butiken till nya lokaler i Sävedalen, Ove Andersson var med tills vi installerat oss i juni.
2014 minskade vi lokalen med hälften drygt. Sävedalens Saluhall flyttade in i den södra delen. Vi hade önskat ett rum till men i den här typen av diskussioner får man
anpassa sig och en saluhall måste ju ha större publikt utrymme än beredningsrum en trappa ned. Nu är butiken 190 m2 och det funkar!
.
2016 blir ett svart år. En lördagmorgon ringer grannarna och säger att det rinner vatten från min dörr ut bland bilarna ... Golvet, väggarna, en del utrustning ... 5 månader (!) stängt... Orsaken är att vi har lås- och larmklass i paritet med ur och juveleraraffärer, 4 lås i varje öppning, galler överallt och larm på det ... och sådana system finns inte i tillfälliga lokaler. Men en bra försäkring både sak och avbrott hos IF klarade oss igenom. 
.
 
Lagom till hösten 2016 öppnar vi butiken igen och då har jag hittat en butikslokal jag tror på i Örebro som nästan är färdig. I rådande läge blir det till att måla och lägga golv etc själv.
2018 säljer jag Sävedalsbutiken till Per Nilsson som varit anställd ett par år.
2020 - 2023 råder pandemi och just vår typ av verksamhet gynnas av att folk inte åker till Thailand eller går på konsert.
-

Hificonsult, nuläge:

Det där är historien så långt om Hificonsult Alingsås som blev Hificonsult i Sävedalen och som nu är Hificonsult på Sancta Birgittagatan i Örebro.
Många av Er vet hur kopplingen ser ut till Örebro/Karlskoga och varför jag bara varit på plats i butiken i Alingsås/Sävedalen på halvtid. För Er andra kan jag berätta att jag flyttade till Värmland 1989, hamnade i karlskoga 1999, skilde mig 2004. Ville inte bli weekendpappa åt min grabb utan har haft honom 50% större delen av hans uppväxt. Dubbelboende alltså, udda och jämna veckor ... Många mil blir det och inte fullt fokus på affärerna.
.
För verksamheten har det haft ett ganska högt pris att inte vara närvarande på heltid men det har i backspegeln varit värt det. 
.
Affärsidén har idag smalnats av till förmån för mer "renlärig" hifi, så som begreppet är tänkt i grunden. Jag är trött på all marknadsföring av märken och brands när know-how om placering är typ tre gånger så viktigt som vad det står på apparaterna.
mvh
Ingemar "Sladd" Carlsson
Arrangerade Göteborg Hifishow (Arkenmässan) mellan 2004 och 2022. Upphovsman och ledare av "Swedish Hifi Lifetime Achievement" som delas ut vartannat år. Länk HÄR


Bäst på traditionell Hifi, dvs 2 högtalare, kraftiga slutsteg, ohörbara kablar och kom inte och påstå att CD-mediet har för dålig upplösning...

Hatar komprimering, likgiltig musik och den moderna trenden med kala ekande hem, kallas visst "clean" av de som tycker mattor, gardiner och böcker är "mormorsprylar".

Vilket ger att deras mormor kan spela Hifi hemma, men inte dom själva ...

Hificonsult Örebro är också stark opponent mot Kinesisk Hifi så långt det är möjligt. Av flera skäl, främst humanitära och demokratiska. Vi borde sluta föda skurkstater.

En bild från 2018

2021 ser det ut såhär

-

2023 lirar vi på Octave omutliga rörförstärkeri, Accustic Arts fenomenala sortiment, himlen-är-nära-förstärkare från Vinnie Rossi, streamers och switchar från SOtM och Merasons Scweiziska precisions-under...

Vi grävde en smula i arkivet och hittade denna godbit från öppningen av Hificonsult version 3 (efter Torggatan och Kungsgatan blev det nu Stråhles Allé)

Observera skämtet med leverantörer som är dåtida och passé, samma visa idag!Välkommen in på en kaffe

Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning

Jag förstår

Vi använder cookies för inloggning och kundkorg