Välkommen in på en kaffe
Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning
UTGÅNGEN PRODUKT
Sista omgången av Supernovaprojektet döpte vi till EVO 3.
Från början fanns en Evo 3 och en Evo 3 LE. I praktiken blev allihop den finare LE-versionen.
Såldes mellan 2011 och 2013
Denna produkt finns inte längre i lager
Tillgänglig efter datum:
Från Supernova Elite till EVO 3 LE har vi skruvat upp kvaliteten ytterligare. Bättre terminaler på baksidan, kondensatomerna nu i en smått vansinnig nivå, koppar/papper i olja, vacumbakade i 48 timmar osv. Speakonkontakt mellan bas och topp i proffskvalitet. Den bästa Supernovan
Material Q-board
Delningsfilter till toppen i eget icke tryckutsatt utrymme
Viktavstämda mjuka fötter mellan topp och bas.
Dubbelbaffel
Audiofilt delningsfilter, Hardwired
Transparent internkablage. Till Toppen Transparent IW 3. Till basarna Transparent Reference MM2 råkabel.
Justerbara fötter i aluminium.
1" Scan Speak diskant
5,25" Skaaning mellanreg
2x8" Seas alubasar
24-30KHz
ca 50 kg
89 db
svår last, runt 2,4 ohm runt 30 Hz
Rek förstärkareffekt minst 100W
QRS nyckelegenskaper: PLUS
Olle Mårtensson sa att "bas är fundamentet för all musik". Med det menas lite mer än man i förstone kan tro. Exemplet han brukade ta var en operasångerska, stor scen, en mikrofon. Solo. En alt eller sopran behöver knappast några bashögtalare för att få fram hela sitt register. Och om du har små högtalare som saknar en del i det lägre registret så tycker du att inspelningen är bra.
Har du en högtalare med bra bas hör du plötsligt andra saker, rummet som andas, själva luften i inspelningslokalen, rösten som både växer men också hittar en form och en plats. För en given summa pengar när man konstruerar en högtalare tas alltså alltid hänsyn till att basområdet skall vara så bra som möjligt i alla de avvägningar som görs. Ingen vill i längden lyssna på oerhörd mikrodetaljnivå med ett kostsamt mellanregister som inte gav plats till en bra lösning för basen.
Dynamik i mellanregistret
Det allra mesta av musiken försiggår i mellanregistret. Därför måste det vara av synnerligen god kvalitet och i QRS fall också alltid ha bra kraft och dynamik. Såväl mikro- som makrodynamik. På senare år visar sig detta i att Merkurius 2 hade dubbla mellanregister, Cirrus ett men ett extremt bra fyra ohms mellanregister med sportbilsprestanda och såklart vårt Skaaning mellanregister. Som man lätt kan plåga nedåt både i 200 och 100 Hz och är helt extremt dynamikkapabelt.
Elementen får spela där de trivs bäst
Mätdata i all ära. Det finns konstruktioner som sätter en rak frekvensgång allra högst. Det brukar ge komplicerade delningsfilter och en återhållen dynamik. Vi mäter också men mest som kontroll att vi är "på banan" någorlunda. Parametern "3D" är alltid med vid alla kontrollyssningar, det är det svåraste (och dyraste) att få till på ett bra sätt. Om man har en trollkarl som Mats Andersen till hands har han redan i huvudet funderat ut vilka element som spelar bra tillsammans utan att behöva plågas av för mycket komponenter i delningsfiltret. Det gör konstruktionen "lycklig" och tålig. Se nästa punkt.
Volym och spelglädje
Man skall om man vill kunna dra på ordentligt utan att diskanterna brinner, basarna poppar eller delningsfiltren storknar. Om allt är uttänkt på ett sunt sätt som passar ihop får man en högtalare som man kan spela på efter passande humör. QRS har också en historia av extremt lite problem eller brända element.
Prisvärdhet
Vårt existensberättigande har alltid varit att leverera mycket mer prestanda än vad själva prislappen säger.
QRS, finns det några minus då?
- Vi är en ytterst liten tillverkare för en liten skara hifi- och musikälskare. Vi kan inte på något sätt hävda oss bland de stora namnkunniga i prestige eller status. Ingen säger "WOW" åt själva namnet QRS om du har köpt ett par.
- Inte heller kan vi prestera en finish med lack eller läder i paritet med de bästa. (så fort du tittar inuti blir dock saken en helt annan)
- Vår tradition är att ha sunda och starka förstärkare till hands och vårt sätt att bygga högtalare har inget med nostalgi att göra (läs rökelse och pyttesmå triodrör) Olle sa någon gång att alla bra högtalare är en smula trögdrivna... De extremt lättdrivna har klara nackdelar som krockar med QRS nyckelegenskaper ovan. Du behöver alltså en bra förstärkare. Rör eller transistor eller klass D spelar ingen roll, bara den är tillräckligt stark och välbyggd.
Allt ovan gör att en QRS alltså är något som låter som Hificonsult och Carlsson vill att det skall låta. Mats Andersen är själva låset som som ser till att Carlssons vilda idéer skalas ned till något görbart och hållbart och vi brukar i slutänden vara ganska överens när vi lyssnar fram olika komponenter och lösningar. Utan Mats skulle byggena inte göras över huvud taget. Utan Carlsson skulle de kanske inte bli fullt lika spännande eller hamna så högt på prisstegen.
Vi håller begreppet "Hi - Fi" högt men har inga illusioner om att kunna göra en högtalare som inte hörs. En högtalare är den del i en anläggning som påverkar resultatet allra mest och de val och kompromisser som görs skiljer sig mellan tillverkare. Men vill du ha en extremt prisvärd, dynamisk och spelglad högtalare med bra bas och kan leva utan statusfaktor har du hittat rätt.
Hificonsult är en av landets största butiker för bättre hifi-utrustning
Vi använder cookies för inloggning och kundkorg